Zoekmachine adverteren (SEA)

Direct bovenaan de zoekresultaten in Google en/of Bing dankzij gerichte, betaalde advertenties

Zoekmachine adverteren (SEA)

Direct bovenaan de zoekresultaten in Google en/of Bing dankzij
gerichte, betaalde advertenties

Direct resultaat behalen met zoekmachine adverteren.

Met betaalde advertenties via Google Ads (voorheen Google AdWords) wordt door middel van zoekwoorden advertentieruimte boven de organische zoekresultaten van Google gekocht. Je hoeft dus niet te wachten tot je hoog in de organische, niet-betaalde zoekresultaten staat. Van alle internetgebruikers vindt maar liefst 81% dat zoekmachines de beste ondersteuning zijn in het vinden van websites. Daarom is het belangrijk dat jouw website hoog in Google staat.

Jouw doelgroep optimaal bereiken.

Adverteren op Google met Google Ads biedt veel mogelijkheden. Zo kan er zeer gericht een doelgroep worden aangesproken. Het is bijvoorbeeld mogelijk de regio of plaats waarin de advertentie zichtbaar zijn nauwkeurig te stellen. Ook zoektermen kunnen zeer precies ingesteld worden. Zo kan het gaan om specifieke zoektermen of combinaties van termen. Verder kunnen bepaalde termen ook weer worden uitgesloten. Alle instellingen zijn naar wens te wijzigen.

Doelgroep bereiken met zoekmachine adverteren

Voordelen van zoekmachine adverteren

Direct bovenaan in Google

Specifiek gericht op je doelgroep

Snel meer relevante bezoekers

Alléén betalen voor klikken

Meer aanvragen & bestellingen

Perfect meetbare resultaten

Graag een keer gratis sparren?

Gratis sparren over online marketing resultaten

Verschillende vormen van zoekmachine adverteren.

Google Search

Google Search van Google Ads (voorheen Google Adwords) is het gedeelte van zoekmachine adverteren dat betrekking heeft op de betaalde advertenties. Deze advertenties komen meteen bovenaan de zoekresultaten te staan. Er worden pas kosten in rekening gebracht zodra er wordt geklikt op de advertentie betaald. De kosten per klik, ookwel CPC, worden bepaald aan de hand van een veilingmodel van Google.

Google Shopping

Met Google Shopping worden jouw producten direct visueel getoond op de eerste pagina met relevante zoektermen. Stel je zoekt nu op ‘schoenen’. Ofwel rechts van de resultaten, ofwel daarboven zie je dan diverse schoenen van verschillende merken aangeboden. Middels deze manier van adverteren promoot je jouw product direct met een afbeelding en prijs erbij.

Google Remarketing

Het kan natuurlijk voorkomen dat een bezoeker een tijdje op je website rondkijkt maar vervolgens weer vertrekt. Misschien was hij of zij nog niet helemaal overtuigd, of wordt de bestelling simpelweg iets uitgesteld. Met remarketing (of retargeting) kun jij je website of product opnieuw aan deze (al vertrokken) bezoekers adverteren. Dit vergroot de kans dat zij terugkomen en alsnog een bestelling of aanvraag voltooien.

Display Advertising

Display advertising is het online adverteren met banners, afbeeldingen, flash, video en audio op andere websites. Eigenlijk is dit dus geen vorm van zoekmachine adverteren. Toch noemen we het hier, aangezien het een waardevolle toevoeging naast je andere online adverteermogelijkheden via Google Ads kan zijn.

Youtube Advertising

Youtube advertising is het  adverteren door middel van beeld en geluid. Niet iedereen weet bijvoorbeeld dat Youtube de tweede grootste zoekmachine van de wereld is. Binnen Youtube betaal je dan ook niet per klik maar per view. Daarnaast is door middel van beeld adverteren ideaal voor branding doeleinden.

Bing Ads

Bing Ads (ook wel bekend als Microsoft Ads) biedt mogelijkheden aan tot het adverteren in de zoekmachine Bing. Het marktaandeel van Bing is met ongeveer 4% een stuk minder dan dat van Google. Dat neemt niet weg dat dit ook een interessant platform is om te adverteren. De kosten per klik worden hier ook bepaald aan de hand van een veilingmodel.

Wat je van mij mag verwachten

Adverteren met een strategie en gedachte erachter

Bij iedere klant zorg ik voor een strategie op maat. Tijdens het intakegesprek van de campagne worden de doelstellingen en mogelijkheden besproken. Op basis daarvan wordt onderzoek gedaan naar de meest gunstige mogelijkheden om te adverteren. Na goedkeuring worden de advertenties aangemaakt en gaan we live.

Proactieve monitoring van de kosten en het rendement

Als SEA specialist zorg ik voor consequente monitoring van de kosten tijdens de advertentie campagne. Er wordt onder meer gekeken naar hoe snel jij aan je dagbudget zit, hoeveel kliks de advertenties opleveren en of aanpassingen nodig zijn. Cijfers omtrent kosten en omzet verhouding worden hierin meegenomen. Zodat jij zo efficiënt mogelijk adverteert.

Altijd inzicht in je campagne en de werkzaamheden

Om te zorgen dat jij tijdens de campagne weet waar ik allemaal mee bezig ben werk ik met actielijsten en overzichtelijke dashboards. Zo heb je te allen tijde inzicht in de werkzaamheden en resultaten. Je weet dus altijd waar je voor betaalt en hoe het ervoor staat.

Periodieke updates en evaluaties

Naast de actielijsten krijg je ook een overzicht van de voortgang per maand (of eventueel per kwartaal). De resultaten worden samen doorgenomen. Daarbij wordt ook vooruitgekeken om te zorgen dat we op koers blijven om de doelstelling te behalen of overtreffen.

Graag constant verbeteren?

Gratis sparren over online marketing resultaten

Hoe zoekmachine adverteren werkt

Parameters voor een hoge kwaliteitsscore

Het begint met relevante en een hoge kwaliteit advertentie ten opzichte van de zoekterm. Daarnaast zijn een goede CTR (doorklikratio) behalen op je advertenties en de historie daarvan ook belangrijk. Tot slot is een goede gebruikerservaring op de pagina waar de advertentie naar verwijst ook essentieel.

CTR (Click Through Rate, of doorklikratio)

De CTR, of Click Through Rate, laat het aantal klikken op jouw advertentie zien. Deze ratio wordt berekend door het aantal klikken te delen door het aantal vertoningen. Zo houdt een CTR van 3% in dat 1000 weergaven 30 bezoekers heeft opgeleverd. Of een CTR van 3% goed is hangt af van het type campagne.

CPC (Cost Per Click)

Bij adverteren via Google betaal je alleen wanneer iemand op je advertentie klikt, verder niets. Dat is een groot voordeel van zoekmachine adverteren. Deze kosten variëren afhankelijk van een aantal factoren vaak tussen de € 0,05 en € 5,00 per klik. Je kunt een dagbudget instellen zodat je nooit méér betaalt dan je wilt.

Het veilingmodel van Google Ads

De hoogte van de CPC wordt aan de hand van een veiling, of biedsysteem, bepaald. Steeds als een zoekterm ingevoerd wordt, berekent het algoritme van Google de CPC aan de hand van een aantal factoren. De positie van je advertentie wordt bepaald door te kijken naar je bod en de kwaliteitsscore.

Nooit meer betalen dan je dagbudget

Wanneer je aan je maximale kosten zit voor een dag verdwijnt de advertentie tijdelijk. De volgende dag, wanneer jouw nieuwe dagbudget weer ingaat, zal deze weer verschijnen. Op deze manier kunnen er niet meer mensen op de advertentie klikken. Hierdoor kun je ook niet boven je dagbudget uitstijgen.

Zoekmachine advertertentie diensten

Google Search

Jouw tekstadvertenties bovenaan de zoekmachine.

Google Remarketing

Breng jouw producten nogmaals onder de aandacht bij (niet) kopers.

Youtube Advertising

Breng jouw producten onder de aandacht door middel van video.

Google Shopping

Jouw producten visueel zichtbaar bovenaan de zoekmachine.

Display Advertising

Breng producten onder de aandacht door middel van beeld buiten Google.

Bing Ads

Breng jouw producten onder de aandacht met Bing (/Microsoft) Ads.

Blogs over zoekmachine adverteren

Laten we een afspraak in de agenda zetten

Veelgestelde vragen over zoekmachine adverteren

Zoekmachine adverteren wordt ook wel SEA genoemd. Dit is een manier waarop je heel gericht jouw doelgroep kunt bereiken door middel van betaald adverteren in zoekmachines zoals Google en Bing. Tekstadvertenties, shopping ads, beeld advertenties, video advertenties en meer.

De volgende diensten vallen onder zoekmachine adverteren:

  • Google Search
  • Google Shopping
  • Google Retargeting
  • Display Advertising
  • Youtube Advertising
  • Bing Ads

Je betaalt een vast bedrag voor elke keer dat een bezoeker op je advertentie klikt. Hoe hoog dit bedrag is per klik is afhankelijk van een aantal factoren. Doorgaans betaal je tussen de 0,05 en 5,00 euro per klik. Afhankelijk van de branche en de concurrentie. Doordat je een dagbudget kunt instellen, betaal je nooit meer dan dit budget maal 30,4 per maand.

Dankzij zoekmachine adverteren (SEA) staat jouw advertentie direct helemaal bovenaan in de zoekresultaten. Hierdoor word je beter gevonden op zoekwoorden die belangrijk voor jouw bedrijf zijn. Je vergroot het bereik en de vindbaarheid voor je (potentiële) klanten.