Marketplaces

Met marketplace marketing kun je jouw producten verkopen via bekende e-commerce platforms

Marketplace Marketing

Met marketplace marketing kun je jouw producten verkopen via bekende
e-commerce platforms

Bekende Marketplaces in Nederland

Meer producten verkopen via marketplace marketing.

Je kunt jouw producten op meerdere platformen aanbieden, maar het onderhouden van je webshop kan een tijdrovende klus zijn. Grote marketplaces zoals bol.com krijgen dagelijks miljoenen bezoekers en hebben een sterke SEO structuur. Je kunt hier ook gebruik van maken door je eigen producten op marketplaces te verkopen. Verkopen via een online marketplace geeft jou de mogelijkheid om je producten of diensten bij meer potentiële klanten aan te bieden. 

Wat is marketplace marketing?

Een online marketplace is een online versie van de ouderwetse markt. Zoals je op een fysieke markt producten kunt verkopen, kan je als particulier of als bedrijf ook allerlei producten of diensten verkopen op online marketplaces. Bij een fysieke markt betaal je als verkoper meestal voor het huren van de kraam. Bij een online marketplace sta je meestal een vast percentage af van je inkomsten aan het platform waarop jij je producten verkoopt. Bekende voorbeelden van online marketplaces zijn Marktplaats en Bol.com.

Optimalisatie voor een betere vindbaarheid.

Marketplaces maken gebruik van een algoritme dat bepaalt welke ‘seller’ bovenaan staat in de zoekresultaten. Net zoals in Google het geval is, houden deze algoritmes rekening met diverse factoren die bepalen welke positie een bepaalde product of aanbieder krijgt. Binnen een marktplaats staat alles in het teken van service, verkoopprestaties en indormatieverschaffing. 

Marketplace Amazon

Doelen van een goede marketplace strategie.

Bovenaan komen in marketplace

Optimale productpresentatie

Meer reviews verzamelen

Dynamische koppeling webshop

Meer verkopen & bestellingen

Snelle reactie op klantvragen

Graag een keer gratis sparren?

Gratis sparren over online marketing resultaten

Verschillende marketplace platformen.

Bol.com logo

Bol.com

Door te verkopen via Bol.com bereik je dagelijks miljoenen potentiële klanten uit Nederland en België. Je assortiment aanbieden via bol.com is gratis. Je betaalt alleen wanneer je iets verkoopt, namelijk een deel commissie over het aankoopbedrag. Tevens wordt de mogelijkheid geboden dat Bol jouw orders pakt, verpakt en verzendt naar de eindklant. Bol handelt in dat geval ook retourzendingen voor je af. 

Amazon

Door te verkopen op Amazon bereik je miljoenen kopers op Amazon.nl. Ongeacht of je nu één product of miljoenen producten verkoopt. Indien gewenst kun verkopen aan alle Europese Amazon-markten & wordt dit beheerd vanuit één verkopersaccount. Tevens wordt de mogelijkheid geboden dat Amazon jouw orders pakt, verpakt en verzendt naar de eindklant. Amazon handelt in dat geval ook retourzendingen voor je af.

Marktplaats logo

Marktplaats

Ook bij Marktplaats vind je koopgericht publiek. Maandelijks zijn er ruim 6 miljoen unieke bezoekers op zoek naar interessante aanbiedingen en koopjes op Marktplaats. Hier worden diverse verkoopmethodes aangeboden om potentiële klanten naar je (web)winkel te leiden. Zo kun je gratis adverteren, betalen per advertentie in betaalde rubrieken of per klik op je advertentie.

Beslist.nl

Dagelijks komen er tot 500.000 bezoekers op dit platform om producten te zoeken of vergelijken. Jouw producten aanbieden op beslist.nl betekent meer kans op extra verkopen. Op beslist.nl kan een keuze worden gemaakt tussen adverteren door middel van klikken door naar jouw website (CPC) of bestellen direct via de Beslist winkelwagen (CPS). Daarnaast kun ook kiezen voor beslist.nl als CSS partner voor het adverteren in Google Shopping met een kostenvoordeel van 20%.

Beslist.nl logo

Het verschil tussen marketplace SEO en SEA

Waar marketplace SEO zich richt op topposities in de organische (niet-betaalde) resultaten, draait het bij marketplace SEA om de posities van de advertentie (betaalde) resultaten. SEA staat voor search engine advertising. Deze vorm van adverteren zet jouw aanbod direct hoog in de zoekresultaten van verschillende marketplaces. Zodra je advertentiebudget op is verdwijnt je advertentie, totdat je dit budget opnieuw aanvult. Iedere klik op je advertentie kost namelijk geld, in tegenstelling tot bij SEO.

Wat je van mij mag verwachten

Inrichten met een strategie en gedachte erachter

Bij iedere klant zorg ik voor een strategie op maat. Tijdens het intakegesprek van de campagne worden de doelstellingen en mogelijkheden besproken. Op basis daarvan wordt onderzoek gedaan naar de meest gunstige mogelijkheden om te optimaliseren. Na goedkeuring wordt de actielijst aangemaakt en gaan we beginnen.

Proactieve monitoring van verkopen via marketplaces

Als marketplace specialist zorg ik voor consequente monitoring van de verkopen binnen de platformen. Er wordt onder meer gekeken naar nieuwe producten of productgroepen die toevoegd worden, hoe de rankings ontwikkelen en of aanpassingen nodig zijn. Zo blijven we efficiënt optimaliseren op jouw website verkeer.

Altijd inzicht in je campagne en de werkzaamheden

Om te zorgen dat jij tijdens de campagne weet waar ik allemaal mee bezig ben werk ik met actielijsten en overzichtelijke dashboards. Zo heb je te allen tijde inzicht in de werkzaamheden en resultaten. Je weet dus altijd waar je voor betaalt en hoe het ervoor staat.

Periodieke updates en evaluaties

Naast de actielijsten krijg je ook een overzicht van de voortgang per maand (of eventueel per kwartaal). De resultaten worden samen doorgenomen. Daarbij wordt ook vooruitgekeken om te zorgen dat we op koers blijven om de doelstelling te behalen of overtreffen.

Samen constant verbeteren?

Gratis sparren over online marketing resultaten

Hoe marketplace marketing werkt

Productvermeldingen op basis van een productfeed

Een productfeed is een bestand dat automatische gegenereerd wordt van jouw website dat het hele assortiment aan producten bevat. De informatie die in het bestand vermeld staat komt meestal live uit het CMS-systeem van de webshop. Hierdoor loopt het bestand altijd synchroon met de daadwerkelijke informatie op de website. Daarmee worden bijvoorbeeld voorraden en prijzen up-to-date gehouden. 

Zoekwoordenonderzoek

Om goed gevonden te worden in marketplaces is het van belang te achterhalen op welke zoekwoorden je doelgroep zoekt. Deze zoekopdrachten kun je door middel van een zoekwoordenonderzoek achterhalen. Met de zoekwoordenplanner tool van Google Ads kan eenvoudig het zoekvolume op een ingevulde term bekeken worden. De zoekwoordtool van Keywordtool is ook een aanrader voor zoektermen op Amazon.

Verkoop- en reviewstrategie

De juiste strategie is essentieel voor marketplace marketing. Om doelgericht te kunnen werken dien je te weten op welke zoekwoorden en producten je wilt focussen. Samen gaan we kijken welke platformen het beste aansluiten bij de besproken doelen. Daarnaast zijn het generen van verkopen en het verzamelen van reviews belangrijke pijlers binnen marketplaces. We maken hier een plan van aanpak voor en gaan hiermee aan de slag.

Extra kanaal om aantal conversies te verhogen

Het uiteindelijke doel is altijd om het aantal verkopen te laten toenemen. Goed vindbaar zijn binnen marketplaces is namelijk leuk, maar als je geen extra bestellingen ontvangt heb je daar vrij weinig aan. Door middel van conversieoptimalisatie worden de producten zo geoptimaliseerd dat bezoekers sneller en makkelijker overgaan tot een aankoop.

Eenmalig inrichten en vervolgens monitoren en optimaliseren

Het voordeel van marketplace marketing is dat het inrichten een eenmalige opdracht is. Indien er nieuwe producten aan de webshop worden toegevoegd worden deze namelijk dynamisch aangemaakt en toegevoegd aan de productfeed. Wel is het belangrijk om de voortgang te blijven monitoren en waar nodig te optimaliseren.

Marketplace marketing diensten

Bol.com_logo

Bol.com

De grootste marketplace in Nederland waar je producten gratis kunt promoten.

Marktplaats_logo

Markplaats

Dagelijks veel bezoekers die op zoek zijn naar koopjes en aanbiedingen.

Amazon

De grootste marketplace ter wereld voor meer (in)directe verkopen.

Beslist.nl_logo

Beslist.nl

Het grootste Nederlandse platform voor product vergelijking.

Blogs over marketplace marketing

Laten we een afspraak in de agenda zetten

Veelgestelde vragen over marketplace marketing

Bij marketplace marketing worden jouw producten aangeboden op externe e-commerce platformen. Bij een online marketplace sta je meestal een vast percentage af van je inkomsten aan het platform waarop jij je producten verkoopt. Bekende voorbeelden van online marketplaces zijn Marktplaats en Bol.com.

De volgende diensten vallen bij ons onder Marketplaces:

  • Verkopen via Bol
  • Verkopen via Amazon
  • Verkopen via Marktplaats
  • Verkopen via Beslist

De kosten van het uitbesteden van marketplace marketing is afhankelijk van de hoeveelheid werk dat het online marketing bureau voor je uit gaat voeren. Er kan daarbij ondersteund worden, maar er kan ook voor gekozen worden om de werkzaamheden volledig uit handen te geven. Het opzetten van marketplace marketing is eenmalig. De monitoring en optimalisatie zijn een doorlopend proces omdat er periodiek werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. 

Maandelijks ontvangen marketplaces miljoenen (Beslist.nl) tot miljarden (Amazon) bezoekers. Deze bezoekers zijn op zoek naar producten of willen producten vergelijken. Marketplaces groeien met de dag en vormen een steeds belangrijker onderdeel binnen de online marketing en verkoop. Marketplaces vormen een kans om meer verkopen te genereren buiten je eigen website.